SAHNE GÖSTERISI HAKKINDA

Merhabalar,
Ben 3 yıldır ilüzyonla ilgileniyorum şu ana kadar sadece masabaşı oyunlarını yapıyordum. Yakın bir zamanda bir sahne gösterisi yapmam gerekecek ve bu konuda bazı sorularım bulunuyor;



1. Bir gösteriye başlamadan önce açılış konuşması yapmalımıyım ?
2. Gösterimi esprilerle mi süslemeliyim yoksa ciddi mi olmalıyım ?
3. Gösteriye neyle başlayıp neyle bitirmeliyim ?
4. İyi numaraları sona mı saklamalıyım ? kaç numara yapmalıyım ?
5. Bir gösteri ortalama olarak kaç dakika sürmelidir?

Yorumlar

  1. Avatar
    Doruk Molo 27-06-2010 20:23

    Merhaba, aslında bu soruların cevapları hem kişiden kişiye hem de yapılacak gösterinin türüne göre değişiklik gösterecektir. Ben kendi düşüncelerime göre cevaplamaya çalışacağım ama diğer üyelerimiz de katılım gösterip cevaplarını iletebilirse çok sevinirim.

    Gösteriye başlarken bir konuşma yapmak aslında gösterinin türüne ve seyirci kitlesine göre karar verilmesi gereken birşey olarak düşünüyorum. Ama çoğu durumda en azından bir iki cümle ile kendini tanıtabilirsin. Aynı şekilde gösterinin içinde de seyirci kitlesinin rahatsız olmayacağı düzeyde espriler yapmak izleyenler ile sürekli iletişim halinde olmak ve onların katılımını sağlamak, gösterinin daha interaktif olmasını ve seyircinin sıkılıp ilgisinin dağılmasını engelleyecektir.

    Gösteride sunacağın oyunları birbirleri ile uyumlu seçmen ve aralarında bağlantılar kurman daha akıcı bir gösteri olmasını sağlayacaktır. Giriş oyunları olarak sahneye elinde geleceğin bir malzeme ile başlayabilirsin. Örneğin elinde bir mendile dönüşen baston ile gelip ardından mendilleri kullandığın bir oyuna geçiş yapabilirsin. Final oyunu olarak sergileyeceğin oyunda da diğerlerine göre daha gösterişli bir oyun tercih ederek insanların hafızalarında son yaptığın oyunun kalmasını sağlayabilirsin.

    Ben şahsen gösterilerin çok uzun olmamasından yanayım. Özellikle çocuklara yönelik bir gösteri sergileniyorsa 30-40 dakikadan sonra ilgileri başka yöne kayacaktır. Yaş ortalaması düştükçe bu süre daha da azalabilir. Ayrıca gösteriyi sunarken önemli olan insanları eğlendirerek hoş vakit geçirmelerini sağlamaktır. Yoksa çok kısa bir süre içerisine çok fazla oyun sığdırarak hızlı hızlı sunmanın da bir anlamı olmayacaktır. Aynı şekilde gereğinden fazla konuşarak oyunları uzatmakta izleyiciyi belli bir süre sonra sıkmaya başlayacaktır. Her oyunu nasıl ve ne kadar uzunlukta sunacağını daha önce prova yaparak hazırlaman ve gösterin esnasında bu programa mümkün olduğunca uyman daha başarılı bir gösteri olmasını sağlayacaktır.

    Başta belirttiğim gibi burada belirttiklerim benim kişisel görüşlerimdir doğru veya yanlış taraflarıda olabilir en önemlisi gösterinin türüne ve seyircisine göre tamamen değişebilir. Bu yüzden diğer üyelerimiz de bu başlık altında kendi önerilerini dile getirebilirse daha faydalı olacaktır.

    Gösterilerinde başarılar dilerim...


  2. Avatar
    Noyan Cömertoğlu 28-06-2010 00:55

    Aslında şöyle bir öneriyle başlayayım. Bunların hepsi için öncelikle yaşının da bir önemi var. Eğer bizler gibi gençsen seyirci üzerinde bir antipati yaratabilir. Bu yüzden iddialı bir konuşma yapmamanda ve davranmamanda yarar var. Belki de yaşını almış birçok kişiden çok daha profesyonelsindir velev ki ilk intibada kimse bunu anlayamaz. Yaptığın oyunların kalitesiyle ve hatasız bir gösteriyle bunu kanıtlamalısın. Bu yüzden sahne yaşamın boyunca kendini çırak olarak görme mütevazılığını göstermelisin. Bizlerin öğrenecek çok şeyi var.

    1. Bir gösteriye başlamadan önce açılış konuşması yapmalı mıyım?

    Bu tamamen gösteriyi yapacağın yerle alakalı bir durum. Eğer tiyatro sahnesiyse ve buna gerek varsa bir konuşma hazırlamalısın. Diğer yerlerde zaten bir konuşma yapsan da seyirci onunla pek ilgilenmeyecektir. Çünkü daha çok yapacağın oyunları merak ederler. Ama ısınmak ve üzerindeki heyecanı atmak için bir konuşmaya ihtiyaç duyuyorsan bu da yapacağın oyuna başlangıç aşaması niteliğinde olsun.

    2. Gösterimi esprilerle mi süslemeliyim yoksa ciddi mi olmalıyım?

    Esprilerine gülmeyebilirler. Bu da senin performansını etkileyebilir. Fakat çok ciddi de olma güler yüzlü olman yeterli.

    3. Gösteriye neyle başlayıp neyle bitirmeliyim?

    Bu zamana kadar eminim ki birçok illüzyonisti izleyip takip etmişindir. Genellikle küçük bir oyunla başlanıp büyük bir oyunla bitirilir. Buna sen karar ver. En güvendiğin ve en iyi yaptığın 2 oyunun birini başa birini sona koyarak bitirebilirsin. Son yaptığın oyunda seyirci sen söylemeden gösterinin bittiğini anlarsa daha iyi tepki alırsın.

    4. İyi numaraları sona mı saklamalıyım? Kaç numara yapmalıyım?

    Bütün numaralar iyidir. Kötü oyun yoktur. Kısa ve reaksiyonu yüksek oyunlar vardır. Bunu iyi yakalayıp ayarlamalısın. Bütün gösterini tepki getirecek oyunlarla süslemen senin için daha iyi bir seçim olur.

    5. Bir gösteri ortalama olarak kaç dakika sürmelidir?

    Bunu emin ol bizler ayarlayamıyoruz. Yarım saat diye gidip bir buçuk saat yaptığım oldu. Ama ideal gösteri performansı yarım saat ile bir saat arası olarak ayarlanmış.

    Bu söylediklerim kulağına küpe olsun sakın asıl bilgi olarak görme.

    İleri de iyi bir illüzyonist olarak sahnelerde olman dileklerimle.